Kokosrollen met moerasplanten

Op aangeven van Vergroening Singel030 heeft de gemeente Utrecht op verschillende plaatsen kokosrollen met ingeplante moerasplanten laten plaatsen. Deze worden door ons beheerd en onderhouden. De kokosvezelrollen zijn voorgegroeid met moerasplanten naar keuze. Ze worden met de nodige ondersteuning gebruikt langs steile oeverwanden. De planten nemen al hun voedingsstoffen uit het water op en zorgen met hun wortels ook voor structuur onder water. De rollen bieden een stabiele plaats voor oevervegetatie. Er is weinig onderhoud nodig.

Op 3 locaties zijn de rollen toegepast. De bevestiging varieert per locatie.

  • Langs de Malisingel is een strook van 150 m oever zonder betonnen oeverrand aanwezig omdat ter plaatse een riool langs de oever loopt. De kokosrollen zijn hier in 2013 achter bestaande oeverpaaltjes gelegd. Op de oever is een strook met oeverplanten ontstaan.
  • Langs de Daalsesingel zijn in 2016 over een lengte van 270 m kokosrollen gelegd om de betonnen oeverrand te verhullen. De rollen zijn hier bevestigd aan stalen beugels die aan houten palen zijn bevestigd. Op de beugels is een plank ter ondersteuning van de rollen gelegd.
  • In het Merwedekanaal tegenover het Muntgebouw zijn in 2021 over een lengte van 270 m kokosrollen gelegd. De kokosrollen zijn hier boven op een stalen damwand gelegd en worden door houten palen op hun plaats gehouden. Tussen de rollen en de oever is een ondiepe ruimte vrij gehouden die ook begroeid moet gaan worden.

.

Reacties zijn gesloten.